Verschil Buteyko vs Wim Hof methode.

 

Ok, na misschien het gekke videootje gezien te hebben nu een wat meer serieus onderwerp.

Nadat ik iedere week minimaal 1x een uitleg dien te geven over wat in mijn inzien het verschil is tussen de Wim Hof methode (alias Iceman) en de Buteyko methode omdat ik als een van de weinige mensen in beide technieken en inzichten kennis en kunde heb opgebouwd.  Ik heb toch besloten het publiekelijk te maken wat mijn mening is over dit onderwerp...

Mijn achtergrond betreft dat ik me al ruim 20 jaar verdiep in hoe je het beste uit jezelf kan halen in de breedste zin van het woord. Ik heb o.a. een boek geschreven "Upgrade jezelf", en heb me gecertificeerd als officieel Buteyko therapeut verbonden aan de Buteyko instituut Moskou en de vereniging van Buteyko therapeuten Nederland. Ik ben als een van de weinigen bekend met de Wim Hof methode als erkend Buteyko therapeut en heb veel ervaringen opgedaan met beide methodes. 

Voordat Wim Hof (alias Iceman) bekendheid kreeg kende ik hem al. Ik heb vele oefeningen, ervaringen en gekkigheid met hem gedaan. Ik heb in koude wateren gezwommen, bergen beklommen, bomen geklommen, gemediteerd en vele verdiepingen en lessen van en met Wim gehad. Ik stond ook als een van de weinigen naast het ziekenhuisbed in het Radboud ziekenhuis  in 2011 toen hij een cocktail met bacteriën kreeg ingespoten waarna hij wetenschappelijk heeft laten zien dat hij zijn autonome zenuwstelsel bewust kan beïnvloeden iets wat tot dan toe in de wetenschap niet bewezen was.

Ik vond hem van begin af aan een geweldige vent, enthousiast, gepassioneerd, rauw en beschouw hem dan ook als vriend en leraar in o.a. koude training, zijn specifieke ademhaling en bergbeklimmen vandaar dat ik een lange tijd mezelf terughoudend heb opgesteld om een schrijven zoals dit te doen. 

Een belangrijke reden van deze terughoudendheid is dat ik Wim (en zoon Enahm) alle succes van de wereld gun en dat ik niet wil overkomen iemand te willen zijn om over de ander zijn rug een bepaalde vorm van bekendheid zelf te creëren.  Ook heb ik niet alle antwoorden en kunnen er wel degelijk bepaalde zaken zijn die ik niet helder heb. Toch hou ook ik me al vele jaren bezig met ademhaling, geef lezingen en heb al honderden mensen geholpen van hun hyperventilatie, astma, angstaanvallen met of zonder een batterij aan medicijnen af te komen.

Ik ben het niet met alles eens wat er gecommuniceerd wordt over de WHM en wil door dit schrijven daar iets meer helderheid in geven.

Vragen over Buteyko vs. Wim Hof methode

Er zijn honderden manieren van ademhalen voor iedere activiteit een. Een vergelijk treffen tussen de Buteyko methode en de WHM is denk ik hetzelfde als appels en peren vergelijken.... 

Je ademhaling is anders als je TV kijkt, sport, seks bedrijft of als je op je werk zit. Je ademhaling heeft invloed in al deze facetten omdat je lichaam simpelweg verbonden zit in bijna alle processen van het lichaam of dit nu te maken heeft met de opname van vitaminen, mineralen, enzymen en sporenelementen of simpelweg de opname van zuurstof in je cellen.... teveel om nu even op te sommen. De ene keer door aerobics verbindingen de andere keer door anaerobische verbindingen.

Je manier van ademhalen is dus gekoppeld aan de uitkomst van wat je aan het doen bent of dit nu bewust of onbewust is.

Een vraag die ik vaak krijg is welke tussen de twee methodes dan ook welke gezond is en welke niet?

De vraag die vooraf gesteld dient te worden is denk ik : Wat is de basis reden om bijvoorbeeld de WHM methode of de Buteyko methode te doen? 

Is het ter verbetering van je prestaties, ervaringen of voor je gezondheid? 

Indien je je lichaam een moment wilt wakker schudden of je wilt een inspirerende ervaring hebben met het feit dat we veel meer kunnen met ons lichaam en geest dan we vaak denken dan zeg ik: "Ga naar Wim of doe een cursus WHM", het is vaak een interessante inspirerende ervaring.

Wil je echter je ademhaling in het dagelijkse leven op een gezonde manier toepassen en/of heb je last van met hyperventilatie verbonden symptomen (astma, angsten, slaapapneu, onrust, hooikoorts, eczeem, fibromyalgie, hoge bloeddruk etc. etc.)? Dan zeg ik leer de manier van de authentieke Samurai, de authentieke Yogi's, de manier van de Japanse vrouwelijke parelduiksters Ama (die veel ouder werden dan andere parelduikers ter wereld), leer dus kortweg de methode die al eeuwen oud is en die door dokter Buteyko wetenschappelijk goed is neergelegd. zodat je deze manier van ademhalen eigen bent in je dagelijkse staat van zijn als je daarnaast dan een andere methode voor een specifieke reden wilt toepassen zal deze ook beter te merken zijn in je systeem is mijn mening. De Buteyko methode is dus duizenden jaren oude kennis die dus, niet geheel correct naar mijn mening, naar een arts uit de vorige eeuw is genoemd.

Iemand kan bijvoorbeeld beginnen met triatlon en zich daarbij goed voelen doordat diegene uit de dagelijkse sleur komt daarbij kan het zijn dat deze persoon zich beter voelt, beter beweegt, meer energie heeft, afvalt etc. Toch wil het absoluut niet zeggen dat als je zo intensief bezig bent met triatlon dat dit dan ook gezond is. 

Verschillen

We zijn als westerse mens teveel verwijderd van onze werkelijke natuur! We dienen zoveel mogelijk een combinatie te vinden van de wereld waarin we kiezen te leven en de natuur. Veel inzichten die de WHM geeft ben ik het dan ook mee eens.

De drie peilers van de WHM focus, ademhaling en koude zijn prachtige peilers met veel diepgang.... 

Bij de WHM methode wordt er echter aandacht gegeven aan het uitstoten van de ademhaling. Door deze relatief krachtige manier van lucht uitblazen op een consistente relatief snelle manier zijn we bezig onszelf te hyperventileren. We verlagen hiermee de CO2 in ons lichaam aanzienlijk en hierdoor zal de hemoglobine in het bloed de zuurstof niet makkelijk meer kunnen loskoppelen ook te kennen als het Bohr effect wat al in het begin van de vorige eeuw duidelijk werd aangetoond door Christian Bohr (1904)). Dit geeft als consequentie dat er minder zuurstof kan worden afgegeven in het lichaam. (Het brein is het eerste wat merkbaar een tekort krijgt). 

Dit gebrek aan zuurstof kan o.a. verzorgen dat mensen met de WHM een gevoel krijgen van licht gevoel in het hoofd of dat men simpelweg flauwvalt tijdens de training omdat het lichaam een zelf beschermende maatregel neemt en dan dus het systeem uitschakelt om onszelf te redden. (Soms kan een vorm van extase worden ervaren maar deze vorm van extase is zeer discutabel)

Een niet correcte manier van uitleg wordt wel eens gegeven (bij de WHM) dat men door deze manier van ademhalen gesatureerd wordt met zuurstof en dat men dat gaat voelen, het omgekeerde is helaas waar. Doordat de hemoglobine in het bloed de zuurstof niet makkelijk kan afgeven ontstaat er een tekort aan zuurstof in de cellen waardoor het lichaam in een staat van stress kan terechtkomen. Een gebrek aan zuurstof geeft dus dit "lichte of opgeblazen" gevoel.

Mijn overtuiging is simpelweg deze dat de WHM een mooie techniek is om het lichaam in een momentopname 'wakker te schudden' door een soort stressrespons te genereren. Dit stressrespons wil helemaal niet zeggen dat dat altijd slecht is alleen om dit nu dagelijks te doen met de gedachte dat het gezond is ben ik niet mee eens. 

De focus en koude trainingen zijn (van waar ik nu van op de hoogte ben) wel goed om te doen en hierdoor zijn er wel degelijk positieve veranderingen merkbaar voor mensen mits je niet te verzwakt bent dan kan het averechts werken.

Kanttekeningen

Koud water trainingen zijn (mits je in een gezonde omstandigheid bent) heel goed om te doen, het versterkt het cardiovasculaire systeem enorm en daarbij ontstaat o.a. een verhoging van de immuniteit.

Focus en doorzettingsvermogen zijn van essentieel belang om jezelf gezond te houden in een wereld waarbij we hoe langer hoe meer verwijderd raken van onze werkelijk natuur. 

Wim Hof zie ik als een pionier, extremist, liefdevol en enthousiast mens die vanuit zijn visie het beste voor heeft met de mens en ik vind het geweldig dat hij zoveel teweeg heeft gebracht de afgelopen 5 jaar. We kunnen als mens veel leren van mensen met een innerlijke stem die hun op paden brengt die geheel haaks soms staat dan de reguliere paden. Daarnaast denk ik ook dat het belangrijk is om mee te nemen wat in zijn methode goed is voor ons als westerse mens om van te kunnen leren. Neem daarbij de oude wijsheden van andere volken en zie dat in o.a. Rusland, Finland, Alaska e.d. het heel gewoon is om in een bak met ijs te gaan zitten en dat deze mensen geen 'vreemde vogels' (zo is Wim vaak bekeken) zijn en een sterk gestel hebben.

Nawoord

Dit schrijven is gebaseerd op mijn mening en kan dan ook niet een vervanging zijn van een doktersadvies of medische controle. Ik hoop dat er in de toekomst nog meer helderheid komt in wat precies goed en minder goed is om te doen voor een bepaald doel.... ik hoop dat er nog meer samenwerking kan komen tussen de Buteyko methode en de WHM om zo de mens, die zich in de meeste disbalans ooit eerder in de geschiedenis heeft bevonden, te kunnen helpen zichzelf meer in balans te komen. Hierdoor meer liefdevol thuis te kunnen brengen in zijn eigen natuur en daarbij inzichten kan krijgen die verheldering, bewustwording en gezondheid teweeg zal brengen als nooit tevoren.

Gezonde, liefdevolle en bewuste groet

Dennis Huizenga 

Krijg nieuws en updates!

Schrijf je nu in en ontvang updates, nieuws, aanbiedingen en videos in je mail. Je kunt elk moment jezelf weer uitschrijven en we zullen niet jou gegevens doorsturen naar andere partijen.

Close

50% Complete

Twee stappen

Meld je aan voor gratis ebooks, aanbiedingen, artikelen en videos.