ADEM - CONDITIE TEST

De ademconditie test geeft binnen 1 minuut duidelijkheid over jouw ademconditie.

Start Test

Het onderzoek van Dr. Buteyko

Buteyko is een methode om een natuurlijke en rustige ademhaling te ontwikkelen. De werkwijze is ontstaan vanuit het jarenlange onderzoek van dokter Konstantin Buteyko. Hij werd in 1923 in een klein dorpje in Oekraïne geboren. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij medicijnen studeren in Moskou. Als medisch student raakte hij geïnteresseerd in het verband tussen ademhaling en gezondheid. Hij bestudeerde de ademhaling van gezonde en zieke mensen. Daarbij viel het hem keer op keer op dat veel zieke mensen zwaar ademen. Hun ademhaling was uit balans.

Lees hier een interview met Dr. Buteyko over zijn onderzoek

De Buteyko cursus

Buteyko deed jarenlang onderzoek en wijdde zijn hele leven aan ademhaling, onder andere in zijn eigen lab. Hij ontdekte dat door patiënten rustiger te laten ademen, velen van hen zich beter gingen voelen. Dankzij zijn onderzoek begrijpen we nu hoe een diepe ademhaling kan leiden tot een breed scala van ziektes en symptomen, zoals een hoge bloeddruk, astma, allergie, angst, paniekaanvallen, longemfyseem, hooikoorts, slaapproblemen en hoofdpijn.

Het onderzoek van Dr. Buteyko vormde de basis voor de trainings methodiek die we de Buteyko cursus noemen.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat je huidige ademconditie is. Dr. Buteyko ontwikkelde hiervoor de ‘Controle Pauze Test’. Deze test geeft binnen een minuut met een simpele oefening inzicht in jouw ademconditie. De resultaten van de test vormen de basis van de persoonlijke invulling van de training. De Buteyko methode bestaat vervolgens uit verschillende ademoefeningen die zorgen voor een gezonde ademhaling en het verhelpen van klachten.

Uiteindelijk kreeg de Buteyko methode in 1985 de erkenning die het verdiende en werd het officieel erkend door het Russische Ministerie van Volksgezondheid. De kroon op zijn werk. Ook in de rest van de wereld wint de Buteyko methode aan terrein. Zo is het opgenomen in de “British Guideline on the Management of Asthma”: het Handboek van de British Thoracic Society voor artsen.

Probreathing en de Buteyko cursus

Het Breathing mastery programma is eigenlijk een modernisering van de authentieke Buteyko cursus maar dan met de voordelen van nieuwe technieken. Oorspronkelijk bestaat de Buteyko cursus uit 5 avonden op locatie. Voor veel mensen was de drempel hierdoor hoog en Dennis Huizenga wilde zorgen dat meer mensen de methode konden volgen.

Door de combinatie van online en persoonlijke begeleiding is de Buteyko cursus in het Breathing mastery programma nu bereikbaar voor iedereen.

In de cursus leer je wat jouw huidige ademconditie is en wat dat doet met je lichaam. We gaan in op wat er gebeurt in het lichaam als je niet gebalanceerd ademt en wat bijdraagt aan een ongebalanceerde (‘buiten de norm’) ademhaling. Uiteraard focussen we vooral op welke oefeningen jou kunnen helpen om je ademhaling meer in balans te krijgen.

Daarnaast vinden we het belangrijk om ook breder te kijken naar wat bijdraagt aan een ongebalanceerde ademhaling. Zo kijken we naar onderwerpen als voeding, wat en hoeveel je drinkt en welke rol beweging speelt in je dagelijks leven.

Kortom: In het Breathing mastery programma leer je de basis uit de orginele Buteyko cursus maar dan met extra toevoegingen zoals meer diepgang in voeding, beweging en mindfulness zonder afbreuk te doen aan de informatie die Buteyko als noodzakelijk zag. Probreathing staat nog steeds in direct contact met de organisatie in Moskou om zo aan de kwaliteitseisen te blijven voldoen.

Meer over het Breathing mastery programma

Wil jij graag met ons verder praten over Probreathing en de Buteyko cursus?
Neem dan gerust contact met ons op.